Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Světlo na konci tunelu

aneb zase jeden argument dokazující posmrtný život a převtělování tkzv. reinkarnaci. Tentokráte již opravdu nepopiratelný, nevyvratitelný.....

Teď už to víme s definitivní jistotou. 21.prosince 2012 se nic nestalo. Konec světa podle mayského kalendáře nenastal. Apokalypsa se odkládá na dobu neurčitou, lidstvo hned tak nezanikne.

Jenže. Nic netrvá věčně a ačkoliv se nám myšlenka na zánik naší civilizace vnitřně příčí, musíme uznat, že ani lidstvo tu nebude věčně. Jednou se ,,to“ určitě stane; lidský život je křehký, naše Zemička titěrná (v kontextu s vesmírnými ohromnostmi) a ekologická rovnováha věc choulostivá. Dokážeme si představit tisíce událostí, tisíce možných příčin, které by skutečně mohli mít pro lidstvo fatální následky.

Vlastně je skoro zázrakem, že tu ještě jsme. Má lidstvo vůbec šanci v tomto hustém světě obstát? V čem vlastně tkví tajemství přežití civilizací? Schopnost účinně se bránit nejrozmanitějším hrozbám je odvislá od využívaných zdrojů energie. Jinými slovy, s výkonějšími zdroji energie roste bezpečnost civilizací. Dále pak klíčem k získávání lepších zdrojů energie, je schopnost kooperace, přičemž, samozřejmě, čím je skupina spolupracujících jedinců početnější, tím vyspělejší technologie dokáže vyvinout a tím sofistifikovanější zdroje energie dokáže vyvužívat.

Tak třeba oheň mohou využívat malé primitivní skupinky inteligentních bytostí (např. pravěký kmen). Tento nejdostupnější zdroj energii našim předkům kromě tepla a možnosti úpravy potravin, nabízel také jistý stupeň ochrany před predátory.

Další stupeň vývoje, zpracování kovů a metarulgie, vyžaduje dělbu práce větší splolečenské jednotky, řekněme zhruba tisícihlavé skupiny (např. středověké město). Vývoj a produkce spalovacího motoru se neobejde bez komplexní chemické a průmyslové infrastuktury, kterou může vytvořit společnost cca milionu jedinců. (např. národní stát.) Luxus letů do vesmíru, částicových kolidorů či stavbu jaderných elektráren si mohou dovolit jen nadnárodní korporace resp. nadnárodní unie (např. USA, EU či bývalý Sovětský svaz). Zde se již bavíme o společenských strukturách v řádech stovek miliónů až miliard členů.

(zdroj Michio Kaku: Hyperprostor).

V tomto bodě naše stupnice určitě nekončí, jistě bychom mohli v těchto úvahách pokračovat a výčet rozšířit i na sociální struktury přesahující naší planetu, respektive, pokud by existoval inteligentní mimozemský život. Nebyli bychom ale první, kdo se takovými úvahami zabýval. Podle množství využité energie již v roce 1964 navrhl ruský astronom Nikolaj Kardašev stupnici rozvinutosti možných civilizací. Stupnice se nazývá Kardašova škála a je v současnosti hodně používaná. Kritériem jsou zdroje energie, kterými dané civilizace disponují.

Civilizace typu I. je schopna využít veškeré zdroje domovské planety. Ovládá rozmary počasí a umí se účinně bránit zemětřesením, či eliminovat sopečné výbuchy. Měla by si umět poradit s vlnami tsunami, hurikány, záplavami; prostě s veškerými planetárními hrozbami.

Civilizace II. typu využívá veškeré zdroje své domovské hvězdy. Pan Kardašov si v roce 1964 představoval, že by odčerpávala energii přímo ze své mateřské hvězdy. (vzhledem k vysoké teplotě plazmatu hvězd netuším, jak by se to technicky realizovalo. Sovětský svaz byla holt země ohromných možností). Podle mého názoru by úplně stačilo hvězdy napodobovat a jako zdroj energie aktivně využívat jadernou fúzi. Civilizace na této úrovni by již měla kolonizovat svůj solární systém a neměl by pro ni tudíž být problém odvrátit srážku domovské planety s jiným astronomickým tělesem. Měla by také pomalu osnovat plány jak přežít, až její mateřská hvězda spotřebuje veškerý vodík a dospěje do dalších fází hvězdného vývoje. Až například naše Slunce dospěje do fáze ,,červeného obra“ pohltí první 4 planety. Se Zemičkou bude definitvní amen.

Civilizace III. typu již osídlila celou galaxii. Energii čerpá z černých děr a supernov. Pravděpodobně umí vyrábět antihmotu a jako zdroj energie využívat anihilaci. Absolutní vrchol energetiky - prakticky nevyčerpatelný zdroj .Civilizace III. typu by též měla umět modifikovat prostor a čas a tuto dovednost využívat například k teleportaci pomocí červých děr, nebo prolomení rychlostního limitu světla. Měla by pomalu spřádat plány na to, jak přežít kolaps celého vesmíru.

Zatímco přežití zániku Sluneční soustavy si dovedeme představit alespoň v intencích sci-fi filmů, s přežitím celého vesmíru nikdo nepočítá. Ani v nejoptimističtějších snech. Dokonce ani nevíme, na jaký druh zániku kosmu se máme připravit. Způsob, jaký náš vesmír zakončí svou historii totiž závisí na velikosti kosmologické konstanty, resp. na poměru gravitačních sil a rychlosti rozpínání vesmíru. Je-li totiž rozpínání příliš rychlé, působení gravitačních sil ho nikdy nedokáže zastavit a vesmír čeká studená smrt. Postupné nebo skokové vychladnutí, to nevíme, které posune teplota absolutní nuly na ještě nižší úroveň, než je současných – 273,15K.

Pokud se ovšem gravitačním silám povede rozpínání vesmíru přibrzdit, případně úplně zastavit, vesmír se začne pro změnu smršťovat. Na konci tohoto smršťování nastane tkzv. ,,Velký Krach“, přesný opak ,,Velkého třesku a bude následovat vznik vesmíru nového. Právě v tomto cyklickém modelu střídání Velkých třesků a krachů vidím naději, pomyslné světlo na konci tunelu. Nabízím tedy hypotézu, jak by se dalo takové přežití ,,Velkého krachu“ zařídit. V podstatě stačí jen najít způsob, jak se vyvázat ze závislosti na hmotě, energii a prostoru. Odhmotnit vědomí. Přenést definovatelnou elementární jednotku inteligence (lidskou duši) mimo náš prostor a čas. Skrýt ji buď do oblasti jednoho z paralelních vesmíru, a nebo do bezpečí vyšších dimenzí hyperprostoru.

Podle fyzika Stephena Hawkinga totiž vedle sebe existuje nekonečné množství paralelnch vesmírů. Většina jich asi není tak dokonale vyladěná jako ten náš a mají jepičí život, ale je dost pravděpodobné, že vedle těchto nepoužitelných zmetků také mohlo vzniknout určité množství vesmíru schopných splodit nebo hostit inteligentní život.

Ve světle Hawkingových a Einsteinových poznatků (Albert Einstein byl autor kosmologické konstanty) se mi zdá dost naivní a nafoukané si myslet, že jsme první a jediná civilizace všech dob a že žijeme v jediném možném obyvatelném prostoru. Tedy: můžeme se s klidem domnívat, že se již nějakému druhu inteligence v předchozích cyklech našeho vesmíru, nebo ve vesmírech paralelních podařilo obelstít smrt a přežít i zánik vesmíru.

A jsme-li dědici této inteligence, pak mám pro vás jednu fakt dobrou zprávu.

Reinkarnace je perfektní odpovědí na všechny hrozby, co na nás číhají doma, nebo za vesmírnými humny.

Lidská duše je nesmrtelná. Inteligentní život nikdy nevyhyne!!!!!!!!!!!!.

zdroje: Michio Kaku – Hyperprostor
wikipwedia

Autor: Stanislav Salvet | neděle 10.2.2013 12:42 | karma článku: 13,35 | přečteno: 1272x
  • Další články autora

Stanislav Salvet

Zavřeli hospodu

Je to tragédie. Už tomu bude skoro rok. Rok, který nám přinesl tak málo radosti. Rok života, který nám nikdo nevrátí...

25.2.2021 v 21:28 | Karma: 11,67 | Přečteno: 557x | Diskuse| Poezie a próza

Stanislav Salvet

Dívka ze snu

S neznámou dívkou u kiosku na pláži. Rozkošné kulaté stolečky se slunečníkem. Popíjíme brčkem drink ze skleničky s hodně širokým lemem a hodně vysokou stopkou. Taky se slunečníkem.Tlemíme se na sebe, švitoříme.

27.1.2021 v 16:01 | Karma: 9,42 | Přečteno: 283x | Diskuse| Věda

Stanislav Salvet

Jak se rodí vlkodlak

Bílá pláň, pokrytá čerstvě napadaným sněhem, vyvolává v lidské duši klid a mír. Je zima, listnaté stromy dávno svlékly svůj šat. Mrazu čelí jen holými větvemi, zatímco mízu stáhly ke kořenům.

3.1.2021 v 22:05 | Karma: 11,19 | Přečteno: 283x | Diskuse| Poezie a próza

Stanislav Salvet

Hledání nadpozemské inteligence

Odpověď na životní výzvy: Je třeba k nim přistupovat opatrně a uvážlivě. Rozjíždět se pomalu a s rozvahou. Nepřepálit start, ať zbude hodně sil do cílové rovinky.

17.12.2018 v 13:04 | Karma: 11,07 | Přečteno: 261x | Diskuse| Poezie a próza

Stanislav Salvet

Oféliin hrob

Hamlet není jen o Hamletovi, příběh Ofélie je snad ještě dojímavější. To se pak verše z rozechvělé duše jen sypou...

7.11.2017 v 8:33 | Karma: 11,68 | Přečteno: 343x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rusové zasévají v Charkově strach. Utečte, dokud je čas, hrozí obyvatelům

23. dubna 2024  18:58

Kreml provádí koordinovanou leteckou a informační operaci proti Charkovu s cílem vyvolat mezi...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno  17:40

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil premiér

23. dubna 2024  16:56,  aktualizováno  17:29

Britská vláda uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, uvedl v úterý britský premiér Rishi Sunak...

Herečky ze Zlaté labutě vydražily rekvizity ze seriálu pro děti z dětských domovů

23. dubna 2024

Seriál Zlatá labuť se blíží do finále, a proto TV Nova uspořádala v sobotu charitativní akci v Art...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 154
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 902x
Vždycky mě zajímalo kdo jsme, odkud přicházíme, jak funguje náš svět. Někdo si luští sudoku, já si luštím vesmír. Snažím se najít pravdu, nebo alespoň svůj názor.