Páni zvěrstva

17. 08. 2014 21:41:58
Nevíme, přesně, co se stalo, jak se to stalo a proč se to stalo. Něco se ale stát muselo. Něco se někde muselo zvrtnout. Někdo se, někde, (v něčem) šíleně přepočítal. Po té, co jsme ovládli všechny síly přírody, troufali jsme si ovládnout i čas. Toužili jsme sestrojit stroj času. S časem si ale neni radno zahrávat. Jakýkoliv zásah do minulosti, jakákoliv změna byť třeba jen nepatrného detailu, může mít pro přítomnost nedozírné následky. Chrononaut, člen expedice stroje času v dávné prehistorii zašlápnul mravence a nám se kvůli tomu totálně zhroutila současnost. První příznaky: z básní se náhle vytratily rýmy. Literatura zdegenerovala do hypermoderní formy. Všichni, kromě autorů těm textům přestali rozumět. Pak to vypadalo zhruba takto:

 

Léto v plném rozpuku. Úděsný vedro. Všade spousta prasat. Ve vodě i na pláži. Prasnice chytaj bronz. Selata se rochněj v písku na břehu nejmenovaného českého rybniku. Z bahnojílu stavěj hrady a říční kanály. Úplný pískojílový Benátky. Jejich zručnost je fascinující, fantazie nezná mezí.

Rozpálená písečná pláž palí do kopýtek. Kdo si nenazul žabky musí sakra utíkat. Vzduch se tetelí vedrem. Je třeba dodržovat pitnej režim- dospělí vepři lemtaj pivo po hektolitrech. Nasávaj jak houby a tak jim to leze do hlavy. Ztrácej zábrany. Lačně vočumujou cecky prasnic, vyzívavě nadouvající horní dílý plavek. Trýzní nebohé pašíky nenaplněnou touhou. Ti se občas neudrží a nejvýstavnější ze samic drze plesknou po zadnici.Ouu-ííí!

Všade spousta stánků. Stánky s cetkama. S tričkama vyzdobenýma humornejma nápisema.S indiánskejma lapačema snů.. Cetky se krásně třpytěj na slunci. Selatům přecházej voči a žadoní. Jejich prosby však zůstávají nevyslyšeny. Matky prasnice je od těch kýčů ženou sviňským krokem, vymlouvajíc se na jejich rozvíjející se a tudíž zranitelný umělecký cítění, spíše však brání svou peněženku. Všade láká spousta žrádla. Vzduch houstne mlhou přepálenýho voloje z pod langošů. Nejen rychlokvašky se v tomhle parnu rychlokvašej. Všechno se v tomhle počasí rychle kazí, všechno se musí rychle sežrat . Čuníci ale s timhle problém nemají. Prase domácí je všežravec. Žvejká statečně a hlavně nepřetržitě. Mastný huby, boule za ušima. A kdo zrovna nežvejká, trpělivě čeká ve frontě na další sousto. U jednoho stánku je obzvlášť narváno. Na grilu se peče člověk. Oblíbená to pochoutka. Tlustý čuník z něj odkrajuje plátky masa, člověk mizí před očima, ani se ještě nestihl pořádně propéct . Pašíci to maso žerou skoro syrový. Tak moc jsou hladový.

Za chvíli začne divadlo. Čuňata se shromažďují do zátoky pirátů, kde se má za chvíli konat velká námořní bitva. Tragédie vždycky přitahovala publikum, lavice se plní. Dospělý vepři stojí vzadu, selátka si sedají do předních řad, aby na tu krvavou řež dobře viděla. V tom se přiřítí dvě obstarožní bachyně a dřepnou si před ně. Úplně dopředu, skoro až do vymezenýho prostoru pro účinkující. Je jim úplně jedno, že ta selata přes ně nevidí. Nezvednou se ani za nic. Ani, když se ozve pláč. Rodiče těch kvílejících selat se na bezohledné vetřelkyně zle oboří. Vynadají jim do krav, zasranejch, ani to však s nima nepohne. Představení může začít.

Bylo, nebylo. Hamižný starý pirát Tom touží najít poklad. Ostatně hamižnost není u lidí nic neobvyklého. Dobře se dívejte, milá podsvinčátka, jak to s těmi nenechavci lidmi dopadne. Tak tedy. Statý Tom hledá poklad. Bloudí po pláži, v rukou drží mapku.(na nohou žabky). Semtam zahrabe do písku, kde nikde tu nic. Za chvíli je však přeci jenom úspěšný. Vykope truhlu, v ní však je jen starý deník. Historie lidstva v kostce.

Jeden kmen Papuánců se mydlí s druhým. Ještě než se stihnou vyvraždit, připlují Španělé, conquistadoři a vymlátí oba dva kmeny domorodců. Zachrání se jen hrstka zoufalců, které si Španělé hodlají zotročit. Na scéně se však objeví stateční piráti a zajatce osvobodí. Všude spousta mrtvol, plačících markytánek, opilejch pirátů. Lidstvo se vyvraždilo. V evoluci vítězí prase!

Pohodový a nekonfliktní pašík.

 

....

 

Den se vydařil. Taťkové kanci jsou nacamraní až po uši a spokojeně říhají. Odrostlým selátkům však ke spokojenosti ještě cosi chybí. Chtěli by si odsud něco odnést. Nějaký suvenýr na památku a tak kvitují s povděkem, když narazí na stánek s klecmi, kde se prodávaj trpaslíci. Vyšlechněné plemeno lidí, určené k drobnému domácímu pošťuchování. Domácí mazlíčky, něco jako jsou u psů pinčlové. Jsou rozkošní. Selátka se do nich okamžitě zamilují. Ještě jednou to zkusí. Ještě jednou zaútočí na city a peněženky prasnic. Vycvičíme si z nich taky piráty,mami, chrochtají líbezně. Prasnice jsou z těch rozkošných malých tvorečků taky na měkko a tak nakonec svolí. Koupí ale jen holčičku, ty jsou prý čistotnější.

Paní prodavačka, postarší bodrá svině tedy zaloví v kleci, jednoho z těch človíčků vytáhne, rozverně ho polechtá na bříšku, koukne mu mezi nohy, aby ho zase zklamaně vrátila zpátky do klece. Je to kluk. Celá procedura se neúspěšně opakuje ještě dvakrát, nebo třikrát, to víte o holky je větší zájem, jsou čistotnější. Už, už to vypadá, že rodinka odejde s nepořízenou, když v tom jim paní prodavačka vítězoslavně povídá: ,,konečně holčička, jak se bude jmenovat?” ptá se a podává jim ho. Selátkům zářej oči nadšením.

,,Ještě nevíme. Prtka z krtka, “navrhuje rádoby vtipný tatínek kanec.

,,Nic pro ní však sebou nemáme. Žádnou vhodnou přepravní nádobu,” učiní poslední zoufalý pokus proti nezvratnému rodinnému rozhodnutí pořídit si další (již několikáté) roztomilé zvířátko. Není z dalšího přírůstku do rodiny nijak nadšený, neboť je mu jasné, že se selatům brzo omrzí a veškerá péče o tohoto malého človíčka zůstane zase na něm, nebo v lepším případě na manželce.

Situaci opět zachraňuje přeochotná paní prodavačka, když viďí prosebné pohledy selátek, zželí se jí jich a daruje jim plastový kyblík od zrní pro papoušky, do kterého udělá šroubovákem pár děr, aby mohla trpaslice dobře dýchat. Na dno pak dá hrst pilin, kdyby se počůrala, aby v tom nemusela ležet.

Je rozhodnuto. Rochňa, jméno na kterém se selata dokázala shodnout, putuje s prasečí rodinou v kyblíku plném pilin. Moc se jí to nelíbí. Zoufale se snaží vyšplhat ven z kyblíku a vzít do zaječích. Nejde to.Stěny jsou hladké, neni se čeho chytit, kloužou jí ručičky. I kdyby se jí podařilo vyšplhat, vůbec by jí to nepomohlo kyblík má pevně uzavřené víko. Selata se jí snaží uchlácholit, něžně na ní chrochtají a neustále do ní šťouchají kopejtkama. V kyblíku je ale hrozný vedro, Rochňa zachvíli umdlévá vyčerpáním. Selata se mylně domnívají, že už rezignovala na touhu po útěku, že už je ochočená. Na potvrzení přátelství ji hodí na dno pár lístků pampelišek. Ty však trpaslíci nežerou. Rochňa by ovšem zoufale potřebovala vodu. V tu chvíli by ji ještě mohli zachránit, bohužel nikomu nedojde, že je dehydrovaná. Čeká je pětikilometrová cesta na vlak po rozpálené asfaltce a pak hodina jízdy rychlíkem. V kupátku je snad sedmdesát stupňů, klimatizace nefunguje, okno nejde otevřít. To by bez vody nevydržel ani velbloud.

Když dorazí domů do chléva trpaslice Rochňa už mele z posledního. Těžce oddychuje. Jen leží nehýbe se. Po čiperném veselém tvorečkovi ani památky. Prasečí rodince konečně dojde, že je zle a ještě se jí snaží zachránit. Láskyplně jí olizují ve vlasech a na zadečku, aby ji ochladily. Bohužel neraguje. Poznají, že překročily rubikon. Bod, ze kterého není návratu. V chlévě je již přítomen anděl smrti, lačně nad nimi krouží a všichni to vycítí. Selátka se však odmítají podřídit zákonům smrti a zoufale se snaží Rochňu zachránit. Injekčni stříkačkou se jí snaží do pusinky vpravit alespoň pár kapek vody, protože sama se už nemá sílu napít. Pak se anděl smrti deftivně zmocní své oběti. Příjde smrtelná křeč a pak už nic. Rochňa ani nestihne zavřít víčka, jakoby se na ně nepřestávala vyčítavě dívat. Proč, proč zrovna já? Proč jste si museli vybrat zrovna mě?

A i když se jednalo jen o blbýho trpaslíka, ten pohled, ten úpěnlivej pohled jim zůstane v srdcích už navždy.

Autor: Stanislav Salvet | neděle 17.8.2014 21:41 | karma článku: 10.33 | přečteno: 836x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Poezie a próza

Miroslav Pavlíček

O fotbalových legendách, paní Štěpánkové a pomíjivosti

Kdybych se narodil před sto lety... No, abych řekl pravdu, někdy mám pocit, že se tak opravdu stalo.

27.3.2024 v 12:58 | Karma článku: 13.86 | Přečteno: 182 | Diskuse

Iva Marková

Ženy

....................................................................................................

26.3.2024 v 22:53 | Karma článku: 9.48 | Přečteno: 191 | Diskuse

Marek Ryšánek

Způsobem bytí byl roven Bohu - Květná neděle.

Lidské dějiny jsou plné příkladů nejrůznějších vládců a vůdců. Ti ovládáni ctižádostí rozpoutávali války, štvali lidi proti sobě. Mysleli, že jim to přinese štěstí, věčnou slávu. Zůstali po nich statisíce, miliony mrtvých.

26.3.2024 v 20:23 | Karma článku: 4.88 | Přečteno: 122 | Diskuse

Jana Péťová

Fluktuace každodennosti

Fluktuace každodennosti - Proměnlivost. Nepředvídatelnost. Dynamika. Rozmanitost. Odlesky radosti překvapení a lásky. Nástrahy a výzvy.

26.3.2024 v 11:08 | Karma článku: 10.42 | Přečteno: 184 | Diskuse

Pavel Liprt

Narozeninová ženuška má

Narozeninový věk se přece u dámy neříká, to bych byl opravdu hrozný nešika, můžete však snadno vyčíst z této básně, že je mi s mojí ženou už mnoho let krásně.

26.3.2024 v 11:07 | Karma článku: 13.64 | Přečteno: 514 | Diskuse
Počet článků 154 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 896

Vždycky mě zajímalo kdo jsme, odkud přicházíme, jak funguje náš svět. Někdo si luští sudoku, já si luštím vesmír. Snažím se najít pravdu, nebo alespoň svůj názor.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...