Hledání nadpozemské inteligence

17. 12. 2018 13:04:58
Odpověď na životní výzvy: Je třeba k nim přistupovat opatrně a uvážlivě. Rozjíždět se pomalu a s rozvahou. Nepřepálit start, ať zbude hodně sil do cílové rovinky.

Gertruda byla celkem v pohodě. Po dlouhém a náročném pracovním týdnu konečně stanula na prahu vytouženého víkendu. Nic ji nemohlo rozhodit. Vychutnávala si prostou přítomnost, jeden z těch čarovných večerů na chatě, na samém okraji civilizace, náruči matky přírody na dosah. Kde se vlastně ani nic zajímavého nedělo. Kde prostor opanovalo ticho a klid. Snad proto jí okamžiky prožité zde připadali tak vzácné. Vždycky na ně ráda vzpomíná...

Pohlédla ven otevřeným oknem. Všechny rostliny, keře stromy děkovně vzpínaly větve k nebesům. Cvrčkové švitořivou písní neúnavně doprovázely společnou modlitbu všeho živého. I její sbírka sedmnácti vypasených kaktusů, jenž kýčovitě přetékali z podměrečně mrňavých květináčků, se k té ódě na radost přidávala. Dokonce i z dávno mrtvého dřeva, z okenic, z podlahy, po které tolikrát prošla, ze židle, ze stolu, u kterého právě seděla, se ještě ozývaly dozvuky této písně života. Ani z toho mrtvého dřeva její tóny ještě úplně nevyvanuly.

Když se do toho mnohohlasého chorálu zaposlouchala, nemohlo ji nic na světě rozčílit. Ani ten chlap, jménem Bertram, se kterým momentálně chodila a který seděl naproti ní u stolu, nemohl narušit její duševní rovnováhu. Ani prostý fakt, že škrabkou na brambory loupal již třetí kaktus z její drahocenné sbírky, ji nemohl rozhodit. Dlouhými podélnými řezy je zbavoval trnů a slupky. Když byl kaktus oloupán, bez mrknutí oka sledovala, jak je posolen a posléze pojídán. S klidem vstřebala informaci, že prý její miláčkové chutnají výborně, trochu jako salátové okurky. A tak když Lopofora wiliamsis zmizel v Bertramových útrobách, už se jeho ruka lačně natahovala po dalším kaktusu.

Ještě než ho vyrval z hlíny, s pískem smíchaného substrátu, tázavě se podíval na Gertrudu, jestli ani tentokrát nebude mít nic proti. Ta se na něj trochu přísně, ale přece laskavě pousmála “Tak si ještě jeden sněz, ale poslední, vypiplávala jsem je tu od svých deseti let.”

Láska je holt mocná čarodějka, pomyslela si na okamžik Gertruda. Ten okamžik však rychle vyprchal, to když její pozornost zcela zaujal jiný objekt. Jako lapená v neskutečném snu, sledovala za oknem srnu, která se zčistajasna zjevila v jejich sadu. Krátce se jejich pohledy střetly. Avšak ještě než si v těch krásných černých očích stihla cokoliv přečíst, srna zřejmě vycítila, že je pozorována. Vyplašila se a odhopkala zpět do lesa.

Srny jsou plachá zvířata. Nesnesou, když je někdo pozoruje.

Netrvalo dlouho a mezeru po srně vyplnilo zabečení ovce, které sem dolehlo z nedaleké pastviny. Občas zacinkal plechový zvoneček, který visel ovcím na krku. To když se některá někam rozeběhla. Patřilo to ke koloritu zdejší atmosféry. Člověk tyto zvuky vnímá jen podvědomě, dokud na ně nezaměří svou pozornost. Gertrudu ty zvuky lákaly ven. Zatoužila sdílet velkolepou radost stvoření s ovcemi. Oslavit ji pohybem, nebo tancem. Podívala se na Bertrama.

Ten její přání vycítil, ještě dříve než ho stačila vyslovit. Odložil škrabku na brambory a nedojedený kaktus. Židle, když byly odsunuty vzad, zavrzaly na prkenné podlaze staccato.

Gertruda a Bertram vyběhli ven tak jak byli. Bosí a neupravení. Mladí a bezstarostní. Zamilovaní. Na dvorek pak, ze vrat ven, na rozpálenou asfaltku...

Bílé auto na ně závistivě hledělo svými zhasnutými světlomety. Závidělo jim, že se mohli svobodně pohybovat. Běžet si kam chtěli a kdy chtěli. Byli živý. Ono bylo jen stroj, muselo čekat, až ho někdo nastartuje.

....

Po pár desítkách metrech doběhli až na louku a do ohrady, kde se pásli ovce, ty původkyně cinkavých zvuků. Drželi se za ruce, nejdřív za jednu, pak za obě, roztáčeli se, tančili. Po chvíli, když už byli celý udýchaný, své znavené údy položili do trávy. Gertruda dostala trochu žízeň, tak si utrhla jeden vysoký šťavnatý stvol a žvýkala je v místě, kde byla zelená nejsvětlejší, aby se osvěžila. Byl to spíš bezmyšlenkovitý reflex, možná tak trochu nechutný zlozvyk. Chutnalo to ale báječně.

Ovce se přestaly pást a pobaveně sledovaly ty dva pomatence. Ohledně jejich rozpustilého chování k nim jedna z nich dokonce vyslala uštěpačnou poznámku.

“Bééé”

“Bééé,” odvětila Gertruda vzdorovitě posměšným tónem.

“Bééé, ”dodal Bertram mužným basem. Krkal vůni salátové okurky. S plným břichem se běhat nemá.

Ovce a lidé se tomu společně zasmáli.

Autor: Stanislav Salvet | pondělí 17.12.2018 13:04 | karma článku: 11.07 | přečteno: 261x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Poezie a próza

Václav Kunft

Velký pátek

Otevírání hor a vydávání pokladů nemá nic společného s křesťanským Velkým pátkem. Je to stará pohanská tradice spojená s příchodem jara. Mytologické téma je smrt a znovuzrození.

29.3.2024 v 11:12 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 12 | Diskuse

David Snítilý

... a co je vlastně normální aneb nudné vztahy

„A je sexy ten Váš kamarád?“ provokovala Marka Tereza. „Ne tak jako já," kasal se Marek. „Sexy s tímhle pivním mozolem?" poukázala na jeho zvětšujícího se milana. „To není pupek, to je charisma," oponoval nádherné femme fatale.

29.3.2024 v 7:40 | Karma článku: 8.62 | Přečteno: 129 | Diskuse

Alena Bures

Recenze - Martina Boučková: Šílená babička

Rodiče si nevybereš. Ale to koneckonců ani děti. A mít mírně šílenou matku je někdy k vlastnímu zešílení, ale někdy....

28.3.2024 v 17:24 | Karma článku: 8.81 | Přečteno: 145 | Diskuse

Miroslav Pavlíček

O fotbalových legendách, paní Štěpánkové a pomíjivosti

Kdybych se narodil před sto lety... No, abych řekl pravdu, někdy mám pocit, že se tak opravdu stalo.

27.3.2024 v 12:58 | Karma článku: 15.26 | Přečteno: 203 | Diskuse

Iva Marková

Ženy

....................................................................................................

26.3.2024 v 22:53 | Karma článku: 9.54 | Přečteno: 199 | Diskuse
Počet článků 154 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 896

Vždycky mě zajímalo kdo jsme, odkud přicházíme, jak funguje náš svět. Někdo si luští sudoku, já si luštím vesmír. Snažím se najít pravdu, nebo alespoň svůj názor.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...