Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JL

Prý je jen víra nebo nevíra. Ale naše představy o Bohu jsou jen chaos. Nevíme nic, tak věříme. Pan Halík se sice tváří vědecky, ale je na tom stejně, jako katolík tam má tu Trojici, ne? A Panenku Marii, co to jistí. A pak čřekáme na ten Armagedon, kdy x miliard lidí bude posouzeno, zda zaslouží nekonečný ráj, nebo nekonečné peklo. Je to vlastně SADO-MASO. Chápu, protože většina lidských dějin byla SM. Katolíci jsou de fascto sadisti i masochisti. Zmučený Bůh....sebemrskání...upalování jinak smýšlejíích...čekání na peklo: proboha, už se zrušte a neotravujte s tím masochismem.

0 0
možnosti
DT

Zajímavé. R^

Mám ale jeden principiální problém.

Bůh, za předpokladu, že existuje, nesplňuje podmínky nutné k tomu, aby se projevoval v kvatových jevech. Pokud je Bůh víc než jednou osamělou částicí, tak jeho kvantové vlastnosti automaticky kolabují a u něj se projevují vlastnosti makrosvěta.

Nepředpokládáme doufám, že Bůh je osamělou elementární částicí? :-)

0 0
možnosti
SS

Jenom jeden? Principíálních problémů s kvantovou mechanikou, temnou hmotou, evolucí, teorií Velkého třesku atd. já mám mnohem, mnohem více. Ale myslím, že to o mě dobře víte, neboť jste mou pravidelnou čtenářkou (pokud mne paměť neklame)

Děkuji VámV

0 0
možnosti
JL

Mám rád filosofování, spiritualitu i kvantovou mechaniku, ale tohle je na mě zbytečně dlouhý článek. Stačila by jedna normostránka. Mimochodem, víra-nevíra - není jen náboženství, buddhismus je vlastně ateistický, bez bohů, ale je řazen mezi náboženství. Lidi, kteří prošli tzv. osvícením, často upozorňují, že to, čemu říkáme Bůh, je ve skutečnosti vědomí, absolutní vědomí bez lidských myšlenek,úvah a představ. Nic víc se vymyslet nedá - pak už si jen může každý malovat takového Boha-bohyni, jak se mu líbí.

0 0
možnosti
SS

"Zbytečně dlouhý článek?" Cože? Chtěl jsem si to užít, tak je to trošku delší. Psaní je můj koníček.

K tomu buddhismu. Spousta lidí se domnívá, že ono absolutní vědomí a Bůh jsou jedno a totéž.

0 0
možnosti
Foto

Docela zajímavě jste použil kvantové poučky, myslím však, že spíše přizpůsobil.

Např. bůh nemůže být ve dvou superpozicích, stejně jako Schr. kočka, bůh je vždy a pouze (pro ty, kteří v něj věří) v jediné pozici - v pozici existující, leč nehmotné, nehmatatelné, ale všeobjímající.

Pan Halík pouze obratně manipuluje slovy, protože v přímé řeči (řekněme: ve vědeckých formulacích) by měl s obhajováním víry a existence boha. Proto zvolil a volí slovní eskamotáž aby se posluchač či čtenář ztratil v labyrintu souvětí a kluzkých zákoutích slovních vazeb a podobenství.

Kvantovou fyziku ani mechaniku bych v tom nehledal.

1 0
možnosti
JL

I teologové se musí živit. A živit se povídáním a psaním o bohu - to je opravdu hodně sofistickované. I když on je ještě snad farář, a pak je to svého druhu terapeut kombinovaný se šamanem.

1 0
možnosti
DB

jakékoliv obhajování náboženské víry je jen ohlupování lidu........člověk v sobě nemá zakořeněnou náboženskou víru ale jen a jen VĚŘENÍ, které je evolučně nutné pro záchranu své vlastní existence............mládě musí vždy věřit matce, když mu řekne, s tím jedovatým hadem si nehraj...........když mládě neuvěří...už nebude mít druhou šanci neposlechnout matku...

Toto věření je dáno všem sociálním zvířatům, kde matka pečuje o potomstvo...a tedy i u lidí........pak se člověk musí naučit komu NEVĚŘIT...a především je nutně nevěřit těm, kteří toto evoluční VĚŘENÍ zneužívají pro své osobní výhody v rámci náboženské víry..a to platí pro všechny náboženské víry bez rozdílu..........

a pro všechny kdo toto evolučně nutné VĚŘENÍ ZNEUŽÍVAJÍ jakýmkoliv způsobem na ohloupnutí lidu..včetně křesťanských politických stran...........a jiných politických stran založených na náboženské víře...náboženská víra je jen ZNEUŽITÍ evolučně výhodného VĚŘENÍ ..ale věření matce a ne nějakému potentátovi ve zlatém hábitu.......nebo na křesle vladaře.........

A tak ani pan Halík v tomto směru není výjimkou........je jen tím, kdo evolučně zakořeněné a výhodně VĚŘENÍ zneužívá ve formě náboženské víry..a to je na výsost podlé.....ale jemu to přinese slávu a bohatství, ocenění a sladký život........ale přesně k tomu není důvod........

Protože jeho život je založen na zneužití VĚŘENÍ a na manipulaci lidí, namísto šíření vědění a pravdy...........

2 0
možnosti
JL

Mám dojem, že zaměňujete víru/věření s důvěrou. Lidské hledání bohů je vlastně snaha o pochopení světa antropomorfizací a taky hledání smyslu života - protože člověk vybavený vědomím a sebereflexí se bez smysluplnosti své existence neobejde.

0 0
možnosti
  • Počet článků 154
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 902x
Vždycky mě zajímalo kdo jsme, odkud přicházíme, jak funguje náš svět. Někdo si luští sudoku, já si luštím vesmír. Snažím se najít pravdu, nebo alespoň svůj názor.