Koniáš zatleská

Je únor. Rusáci zas vypnuli plyn. Podle oficiální verze se s Ukrajinou nedohodli na poplatcích za pronájem plynovodu. Podle neoficiální: plynu už není nazbyt a tak proudí novým plynovodem do politicky loajálnější Číny.

Každopádně teď v EU klepeme kosu a je v celku jedno proč... pravdu se stejně nikdy nedovíme, byť by byl opravdový důvod sebeprozaičtější.

Elektřina už taky neběží. Po té, co si všichni zapnuli přímotopy, rozvodná síť se zhroutila. Třetí a čtvrtý na rychlo upečený blok Temelína by sice možná zvýšenou poptávku dokázal uspokojit, jenomže transformátory v rozvodnách takovou zátěž neustály a vypařily se. ,,Blackout" ale není nakonec tak hrozný, jak nás mediální masáž elektrárenských gigantů léta strašívala.

Jídla máme pořád dost. Naštěstí. Vietnamci ve večerce mají i v těchto mrazivých časech otevřeno. Sice všechno smaží asi tak pětkrát dráž, ale pořád se to dá zaplatit. Tak se holt v létě nepojede k moři. Chybí akorát čerstvé pečivo - a chlebu si západní civilizace stejně dávno odvykla.

Po prvotním šoku si na novou, zhola nečekanou situaci začínám pomalu zvykat. Všechno zlé je k něčemu dobré. V mezeře, kterou jindy vyplňovala pravidlená porce multimetiální zábavy, zjišťuji, že mám najednou spoustu času třeba na rodinu. Světe div se, celé hodiny si povídáme. Máme o čem, tolik jsme si toho nestihli říct. Není fotbal, není hokej, není facebook, není blog. V televizi nejdou seriály. Televize totiž vůbec nejde. Nevím, jestli se mám smát, nebo brečet, když kolem té mrtvé skřínky v obýváku procházím. Pokaždé mě ten hořko-sladko-kyselý pohled překvapí. Jinovatkou pokrytá obrazovka a v rohu nápis Full-HD.

Alespoň se konečně pořádně vyspíme. Večer od půl šestý je tma a ve tmě se nedá dělat nic jiného než spát. V noci mínus dvanáct, na lásku je zima i pod peřinou (pardon, pod technologicky vychytaným dutým vláknem). A kromě toho, všichni spíme v jedný místnosti – v kuchyni. Bydlíme ve staré zástavbě, takže nebyl problém exhumovat už za Husáka zazděný komín, kterýž pak je situován právě v kuchyni. Ve sklepě nám léta překážela rezatá kamínka, která tam zůstala po dědovi. Dávno jsem je chtěl vyhodit, ale neměl jsem to srdce. Nedokázal jsem se přenést přes nostalgické vzpomínky manželky, která si je asociovala se svým dětstvím. Po mnoha lítých bitvách, srdce rvoucích rozpravách o jejich zbytečnosti, jsem to vzdal a vzal je na milost. Jsou holt po dědovi.

Teď se nám setsakramentsky hodí, že by prozíravost? Ženský prej někdy viděj dál.

Dochází nám ale topivo. Plameny jsou nenasytný. Les je daleko a navíc je střežen ozbrojenými hlídkami. Nábytek už dávno zhořel. Všemožně se snažím zahnat tu neustále se vracející, opruznou myšlenku, zjevující krutou a nevyhnutelnou pravdu. Zbývá jediná možnost. Na řadě jsou knihy.

Poslední zbytečky našeho majetku, co ještě můžou hořet a hřát.

Vůbec se mi do toho nechce, ale když jsou v sázce holé životy, musí kultura stranou.

Na štěstí (v neštěstí) jich máme doma dost. Asi tak dva kubíky. Z části je to další dědictví po dědovi, z části jsme i my, naše generace, rodinnou bibliotéku hojně obohacovali. V místních knihkupectvích jsme bývali častými hosty, s knihkupci si i tykali a často podléhali lákavé vůni čerstvých stránek. Máme knihomolství v genech a snad proto se knihy stali neodmyslitelnou součástí našich světů. Získali jsme k nim fyzický vztah. Uhnali si k nim biologickou závislost.

O to to teď bude horší.

Sedím ve vaťáku mezi náhodně poskládanými komínky z knih. Beru je do ruky. Jednu po druhý, jako bych se s nimi loučil.

První půjdou na řadu Fučík a Bezruč. To je jasný.

Pak jedenáct dílů o mašince Tomášovi. Děti tomu už odrostly.

Jenomže, počítám, to je tak na jeden večer. Co bude dál? Jak dlouho vůbec hoří kniha?

V rámci nastoupeného trendu vypořádávání se s komunistickou minulostí by se nabízel třeba Dostojevskij. A Puškin? Ale čím jsem starší, tím víc mě ruští klasikové lákají. Trojan se svou filmovou adaptací divadelní hry ,,Karamazovi" totiž zaťal do mojí duše sekyru zvědavého zájmu opravdu hluboko...

… a když už se od malička potkáváme, chtěl bych si tu Annu Kareninu alespoň jednou přečíst, než ji obětuji plamenům.

Už vím, které knížky budou další obětí, jejíž ztráta mě nebude tolik bolet. Neale Donald Walsch: Hovory s Bohem. Opravdu poťouchlý v.d. a hned čtyři díly. Statečně jsem se prokousal až do půlky dílu druhého, než se mi udělalo definitivně zle.

To bude na čtvrtek. Ještě bych k Walschovi mohl přihodit Danikena, ten je ze stejného těsta... ačkoliv nevím, jestli ho ještě mám a kde vůbec je.

Takového Tolkiena hodlám bránit do roztrhání těla. Raději zmrznu, než bych spálil něco od Tolkiena. A to vězte, že od něj vlastním vše, co kdy bylo přeloženo do češtiny (nebo si to jen hrdopyšsky namlouvám)

Šeptem: V noci, až všichni usnou, půjdu ho zakopat někam na odlehlé místo na zahradě. Abych ho uchoval pro příští generace. V plastové bedýnce, ta se nerozloží ani za tisíc let. Pro jistotu to místo pak ještě zaleju vodou, aby nadloží nad pokladem řádně zamrzlo...

… a když to náhodou dobře dopadne, v létě, až půda rozmrzne a hysterie utichne, zase ho vykopu a osobně ho přečtu dětem. Celého. Přísahám.

K pokladu ještě přibalím Saturnina, ačkoliv je už značně ohmataný - je to nejčastěji otevíraná knížka naší knihovny. A Bibli. Z úcty k tradici ji zakopu také.

Ačkoliv, kdo by si i dnes troufl pálit Bibli, že?

Dále tu máme Dicka Francise. Přímo přefrancisováno. Přesto, že mě detektivky nikdy moc nebavily, též jeho obětuji plamenům s těžkým srdcem. Chladná zrada, Smrtící zkouška, Mrtvý dostih. Už ty názvy mě děsí. Ještě to ale proberu se ženou. Častokrát jsem jí přistihl s Francisem v náručí. Co kdyby jí zase zasáhla vlna nostalgie? Dick Francis by se pak mohl stát výkupným za toho Puškina.

Napadá mě, že bych mohl spálit ještě slovníky a jiné lingvistické publikace. Anglicko-český. Česko-anglický. Od dob zavedení internetu, blahé paměti, jsem v nich nelistoval. A jestli se dodávky plynu neobnoví, stejně už nikdy nebudu potřebovat vědět, jak se anglicky řekne ,,anténa.“ Ach jo. Polština pro samouky (kdo se, proboha, u nás v rodině učil polsky?), rusko-český slovník, školní mluvnice ruštiny. Když to nedopadne s tím Francisem, tak pátek bude ve znamení planoucí jazykovědy. Slyšíš, Putine? Sféra vlivu se tu konat nebude. Moje děti se nikdy nebudou učit rusky, protože teď budu muset spálit všechny učebnice ruštiny, které tu zůstali, co by pomník mé dávné školní docházky.

A pak už bude čím dál tím těžší vybírat. Pět brazilských novel. Ty jsem také nikdy nečetl. Co když jsou ale dobrý? Co kdyby mě bavily? Třeba Coelho mě v celku baví. Napsal toho už taky dost. Mám tu od něj celou hromadu knih. Měl by ale už pomalu přestat, nebo si dát hodně dlouhou pauzu. Jeho nejnovější ,,Vítěz“ je hodně slabý odvar. Poněkud bledne v záři ,,Alchymistově“.

Další knížka, kterou beru do ruky- Le Blanc: Zpověď Arsena Lupina, nakladatel J. Kotlík, knihkupec, Praha-Smíchov 1919.

To fakt nemůžu hodit do kamen, takový poklad!

Láskyplně jsem tu skoro sto let starou stařenku mezi knihami pohladil po hřbetu a všimnul si, že venku pomalu svítá...

...ležím v posteli, spocené čelo, drásavé sucho v hrdle a pomalu mi dochází, že je teprve listopad a že se mi jen zdál zlý sen.

Stačí noční můra a člověk si uvědomí, že má knížky celkem rád a že s nimi nikdy není docela sám. Takových přátel si začneme doopravdy vážit, až když je ztratíme.

Autor: Stanislav Salvet | sobota 6.11.2010 13:22 | karma článku: 13,63 | přečteno: 1282x
  • Další články autora

Stanislav Salvet

Zavřeli hospodu

Je to tragédie. Už tomu bude skoro rok. Rok, který nám přinesl tak málo radosti. Rok života, který nám nikdo nevrátí...

25.2.2021 v 21:28 | Karma: 11,67 | Přečteno: 557x | Diskuse| Poezie a próza

Stanislav Salvet

Dívka ze snu

S neznámou dívkou u kiosku na pláži. Rozkošné kulaté stolečky se slunečníkem. Popíjíme brčkem drink ze skleničky s hodně širokým lemem a hodně vysokou stopkou. Taky se slunečníkem.Tlemíme se na sebe, švitoříme.

27.1.2021 v 16:01 | Karma: 9,42 | Přečteno: 283x | Diskuse| Věda

Stanislav Salvet

Jak se rodí vlkodlak

Bílá pláň, pokrytá čerstvě napadaným sněhem, vyvolává v lidské duši klid a mír. Je zima, listnaté stromy dávno svlékly svůj šat. Mrazu čelí jen holými větvemi, zatímco mízu stáhly ke kořenům.

3.1.2021 v 22:05 | Karma: 11,19 | Přečteno: 283x | Diskuse| Poezie a próza

Stanislav Salvet

Hledání nadpozemské inteligence

Odpověď na životní výzvy: Je třeba k nim přistupovat opatrně a uvážlivě. Rozjíždět se pomalu a s rozvahou. Nepřepálit start, ať zbude hodně sil do cílové rovinky.

17.12.2018 v 13:04 | Karma: 11,07 | Přečteno: 261x | Diskuse| Poezie a próza

Stanislav Salvet

Oféliin hrob

Hamlet není jen o Hamletovi, příběh Ofélie je snad ještě dojímavější. To se pak verše z rozechvělé duše jen sypou...

7.11.2017 v 8:33 | Karma: 11,68 | Přečteno: 343x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč

  • Počet článků 154
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 902x
Vždycky mě zajímalo kdo jsme, odkud přicházíme, jak funguje náš svět. Někdo si luští sudoku, já si luštím vesmír. Snažím se najít pravdu, nebo alespoň svůj názor.