Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Lze vyrobit Relikvie smrti?

Upozornění! Článek popisuje některé skutečnosti z posledního dílu Harryho Pottera. Odpovídá na otázku: Co jsou Relikvie smrti? Nicméně nic nevypovídá o ději, o osudu postav, ani o roli těchto relikvií v příběhu.

Text se pouze zaobírá možností jejich existence v reálném světě.

Relikvie smrti jsou jednou z hlavních atrakcí závěrečného dílu série příběhů o kouzelnickém učni Harry Potterovi. Podle kouzelnické legendy je získali tři bratři od Smrti, když překročili řeku, ve které se měli původně utopit. Tento pohádkový příběh je po staletí vyprávěn kouzelnickým dětem, tedy dětem, které později studují na kouzelnické škole v Bradavicích. Ačkoliv jsou Relikvie smrti pouhým výplodem úžasného světa fantazie spisovatelky J.K.Rowling, podíváme se zda by nemohly existovat v našem reálném světě. Dokáží tyto věci moderní technologie (alespoň teoreticky) vyprodukovat?

Začneme úkolem nejednodušším. Plášť Neviditelnosti. Kdykoliv si jej hrdinové z Bradavic navléknou, nikdo je nevidí. Osoby ukryté pod tímto pláštěm jsou podle starodávné legendy neviditelné dokonce i pro Smrt. Fyzicky však v daném prostoru stále existují. Dýchají, mohou vrážet do předmětů, ovlivňovat jejich trajektorii. Plášť sám však nevytváří kolem sebe žádné pole neviditelnosti. Stačí z pod něj povystrčit nožku a ta je pak normálně viditelná. I když z hlediska pozorovatele končetina existuje paradoxně samostatně, bez svého těla. To úlohu případného pozemského výrobce docela ulehčuje. Do tkaniny lze vetkat cokoliv. Třeba miliony CCD snímačů a zobrazovacích jednotek. Co by se z jedné strany pláště zaznamenalo, by z druhé strany zobrazovací jednotky promítaly. Samozřejmě ve 3D kvalitě a s dostatečným rozlišením. Jednotlivé jednotky by samozřejmě museli být propojeny sítí sběrnic. Ve tkanině by bylo vetkáno spoustu vodičů. Připočteme-li k tomu ještě nutnou přítomnost grafického procesoru, který by signál zpracovával, takový plášť by nebyl ani lehounký jako pírko, ani by neodolávat zubu času po celá staletí. Díky své složitosti a technologické náročnosti by zdaleka nebyl bezporuchový. Ale kdo ví? Vývoj technologií roste neuvěřitelným tempem, třeba se jednou dočkáme. Jistou naději nám mohou dávat uhlíková nanovlákna.

Nejdříve jsem si myslel, že vyrobit další Relikvii Smrti a to Kámen Vzkříšení bude technologicky neřešitelným úkolem. Mrtvý se však naštěstí v knížce o Harry Potterovi ze záhrobí vrací pouze ve formě vzpomínky. Přesněji v jakési podobě poloreálné holografické projekce. A tak jsem si vzpomněl na seriál Červený trpaslík. Jeden ze členů posádky vesmírného korábu existuje také pouze posmrtně jako holografická projekce. Desátník Rimmer. Jeho chování a reakce jsou vypočítávány palubním počítačem Hollym na základě údajů v databázi, které o něm byly zaznamenány ještě za jeho života. Až se náš svět konečně zblázní a Velký Bratr nás bude opravdu všechny špehovat na každém kroku, pak jistě budou existovat takové databáze i v reálném světě (pokud už nexistují) a budou obsahovat informace na jejímž základě pak bude možné predikovat chování a vystupování zemřelých jedinců. V tomto smyslu bude možné vracet nebožtíky ze bran smrti alespoň na několik okamžiků. Ať už budou mít Kameny Vzkříšení jakýkoliv tvar, budou to holografické projektory virtuálních návštěvníků ze záhrobí. Možná se dostanou na trh jako další skvělá služba mobilních operátorů.

Vize výroby Nepřemožitelné hůlky alias Bezové hůlky alias Nejstarší hůlky je nejvíce utopická. Kouzelnické hůlky jsou nejzákladnější pomůckou postav příběhů o Harry Potterovi. Lze s nimi provádět všechno možné, od vaření a opravy rozbitých předmětů, až po přeměnu neboli transfiguraci předmětů na předměty jiné. Kouzelnické hůlky jsou rozhraním mezi myšlenkou čaroděje a hmotným světem. Začátečníci musí vyslovit zaklínadlo, aby se myšlenka stala reálnější. Podle Alberta Einsteina je veškerá hmota nějakou formou energie. V tomto smyslu jsou kouzelnické hůlky ze světa Harryho Pottera jakýmsi modifikátorem energie reálného světa, jakýmsi zhmotňovačem vůle. Hůlky jsou bohužel zneužitelné i jako zbraně v kouzelnických duelech. Strašlivé, vražedné zbraně. Relikvie Smrti, Bezová hůlka, jejíž oficiální český název v době psaní tohoto článku ještě neznám, je nejmocnější ze všech kouzelnických hůlek všech dob. Neporazitelná v kouzelnických duelech. Opravdu nepřemožitelná hůlka by byla taková, která by zrcadlově odrážela útok. Útočník by sám pocítil účinky svého útoku. Podle principu lidového rčení:“Kdo jinému jámu kope, sám do ní padá.“Až jednou bude civilizace schopna vyrobit myšlenkový modifikátor energie, pak se jistě kouzelnické hůlky stanou reálnou součástí lidských životů. A možná se i nádherný příběh o Harry Potterovi stane součástí světových dějin.

zdroje: J.K.Rowling: Harry Potter and the Deathly Hallows – Bloomsbury
britský TV seriál Red dwarf

Autor: Stanislav Salvet | sobota 1.12.2007 23:09 | karma článku: 13,77 | přečteno: 2076x
  • Další články autora

Stanislav Salvet

Zavřeli hospodu

Je to tragédie. Už tomu bude skoro rok. Rok, který nám přinesl tak málo radosti. Rok života, který nám nikdo nevrátí...

25.2.2021 v 21:28 | Karma: 11,67 | Přečteno: 557x | Diskuse| Poezie a próza

Stanislav Salvet

Dívka ze snu

S neznámou dívkou u kiosku na pláži. Rozkošné kulaté stolečky se slunečníkem. Popíjíme brčkem drink ze skleničky s hodně širokým lemem a hodně vysokou stopkou. Taky se slunečníkem.Tlemíme se na sebe, švitoříme.

27.1.2021 v 16:01 | Karma: 9,42 | Přečteno: 283x | Diskuse| Věda

Stanislav Salvet

Jak se rodí vlkodlak

Bílá pláň, pokrytá čerstvě napadaným sněhem, vyvolává v lidské duši klid a mír. Je zima, listnaté stromy dávno svlékly svůj šat. Mrazu čelí jen holými větvemi, zatímco mízu stáhly ke kořenům.

3.1.2021 v 22:05 | Karma: 11,19 | Přečteno: 283x | Diskuse| Poezie a próza

Stanislav Salvet

Hledání nadpozemské inteligence

Odpověď na životní výzvy: Je třeba k nim přistupovat opatrně a uvážlivě. Rozjíždět se pomalu a s rozvahou. Nepřepálit start, ať zbude hodně sil do cílové rovinky.

17.12.2018 v 13:04 | Karma: 11,07 | Přečteno: 261x | Diskuse| Poezie a próza

Stanislav Salvet

Oféliin hrob

Hamlet není jen o Hamletovi, příběh Ofélie je snad ještě dojímavější. To se pak verše z rozechvělé duše jen sypou...

7.11.2017 v 8:33 | Karma: 11,68 | Přečteno: 343x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno 

Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Největší hrozbou je ruský imperialismus, řekl Lipavský v Budapešti

26. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  11:58

Český ministr Jan Lipavský na setkání se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem uvedl, že...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  11:26

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

  • Počet článků 154
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 902x
Vždycky mě zajímalo kdo jsme, odkud přicházíme, jak funguje náš svět. Někdo si luští sudoku, já si luštím vesmír. Snažím se najít pravdu, nebo alespoň svůj názor.