Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Lék na nesmrtelnost

Zní to jako zázrak. Lékařská věda si po staletích výzkumů hravě poradí s téměř každým soupeřem. Zejména dostane-li se ke slovu včas. Už jsme pomalu zapomněli na strašáky jménem mor, TBC, neštovice nebo černý kašel. Očkování ruku v ruce s antibiotiky si hravě poradí s většinou mikrobiálních hrozeb. Lidské tělo je možné „opravovat“ transplantací nemocných orgánů. Tisíce lidí bylo zachráněno od bran smrti resuscitací po vážném úrazu. A co až teprve genetika odhalí všechna svá tajemství a rozevře dokořán svou náruč? Možnosti léčby, které slibuje, jsou pro člověka narozeného ve dvacátém století neuvěřitelné.Zaplaťpánbů! Nastane někdy doba, kdy medicína definitivně přemůže smrt?

Vývoj lékařské vědy se jistě nezastaví ani nezpomalí. Jednoho krásného dne se nebudeme muset bát rakovinného bujení. Klidně si kuřte, pijte, jezte co hrdlo ráčí. Armáda inteligentních nanorobotů, poháněných bičíkem jako spermie, zničí jakýkoliv zhoubný nádor. Rakovina bude jen dětská rýmička.

Další vývoj moderních technologií omezí i další, dnes nejčastější příčiny smrti. Výhledově se budeme přemisťovat tak dokonalými dopravními prostředky, že počet obětí dopravních nehod klesne na minimum. Válka se snad stane zajímavou počítačovou hrou šílených jedinců, kteří budou izolovaní v k tomu určených ústavech. A vraždy a násilné kriminální cíny se stanou procentuelně zanedbatelné příčiny úmrtí.

I ty nejpesimističtější vize slibují nalezení léku na nemoc selhání imunity AIDS nejpozději do konce století. Také zde pomáhají a nakonec snad nad zákeřným virem HIV zvítězí genetické poznatky. Současná metodika léčení spočívá v deaktivaci enzymu viru, který je zodpovědný za proniknutí DNA viru do napadené buňky. Snem všech virologů je úplně zastavit množení viru HIV v těle a tím zabránit propuknutí nemoci AIDS.

Transplantace orgánů se stane rutinní záležitostí. Genetické laboratoře vám vypěstují náhradní žaludek, srdce nebo ledvinu, se kterou nebude mít váš imunitní systém nejmenší problém. Budou totiž vyrobeny klonováním z libovolných buněk pacientova těla. Odpadnou tím starosti s imunitním odmítnutím transplantovaného orgánu.

Ba co víc. Genetika nabízí ještě daleko širší možnosti. Ve čtyřicetiletých cyklech vám naklonují novou kopii vašeho těla. Pak podstoupíte malou operaci – transplantaci původního mozku do nové lebky. Dva měsíce si poležíte v lázních a můžete se šťastně vrátit k rodině. Lidský věk se tak prodlouží téměř na věky. Nebude problém udržet při životě tisícileté starce. Ale i tato rajská utopie bude mít jeden dosti velký ekonomický háček. Výroba nového těla bude pravděpodobně značně nákladná a to nejen z prestižních důvodů. Na takový osud se může těšit jen „elitních deset tisíc“.

Většině nezbude než čekat. Medicína budoucnosti může mít takové možnosti, že bude schopna uchovat základní biologické funkce těla na dobu překrývající celé generace. Nemocnice se stanou skladištěmi živých-neživých v kómatu. Panelové megabloky o rozloze tisíců kilometrů budou po věčná staletí ukrývat hřbitovy lidských trosek připojených na dýchací, vyživovací a monitorovací přístroje. Zoufalé a čekající. Čekající v kómatu a doufající v náhodný výpadek elektrického proudu.

Už dnes čas od času slýcháváme o případech lidí, kteří strávili v bezvědomí napojeni na přístroje třeba rok....

Možná jsem to přehnal se svými utopickými vizemi. Navzdory tomu, že je teorie o existenci duše podle současných vědeckých metod neprokazatelná a tudíž zavrženíhodná. Jenže právě všichni navrátilci ze stavu bezvědomí o svém znovuzrození hovoří jako o návratu duše do těla. Možná je opravdu smrt neporazitelná. Možná se duše sama rozhodne opustit tělo. Možná, že člověk v kómatu, tělo bez duše, už vlastně mrtvý je. Připouštím, některé duše se rozhodnou pro návrat a nikdy bych si nedovolil tvrdit, že nestojí za to o tyto duše bojovat.

Jednou se to určitě podaří a genetici naklonují kompletní lidskou bytost. Nemusí se nám to líbit, můžeme s tím i nesouhlasit....V blízké či vzdálené budoucnosti se tak určitě stane, protože vývoj, vývoj technologií se nedá zastavit. Vždyť třeba v 16. století se zdáli být pitvy z morálního hlediska naprosto nepřijatelné. Vážení přátelé, dámy a pánové, dovolím si předpovídat, že až se tak stane a genetika vyplodí svého prvního Frankensteina, tvrdím, že nebude fungovat. Navzdory tomu, že bude dokonalou a přesnou kopií jiné lidské bytosti, nikdy se neprobudí ze stavu podobného kómatu. Nebude mít totiž duši.

Autor: Stanislav Salvet | pondělí 10.12.2007 22:01 | karma článku: 18,18 | přečteno: 3827x
  • Další články autora

Stanislav Salvet

Zavřeli hospodu

Je to tragédie. Už tomu bude skoro rok. Rok, který nám přinesl tak málo radosti. Rok života, který nám nikdo nevrátí...

25.2.2021 v 21:28 | Karma: 11,67 | Přečteno: 557x | Diskuse| Poezie a próza

Stanislav Salvet

Dívka ze snu

S neznámou dívkou u kiosku na pláži. Rozkošné kulaté stolečky se slunečníkem. Popíjíme brčkem drink ze skleničky s hodně širokým lemem a hodně vysokou stopkou. Taky se slunečníkem.Tlemíme se na sebe, švitoříme.

27.1.2021 v 16:01 | Karma: 9,42 | Přečteno: 283x | Diskuse| Věda

Stanislav Salvet

Jak se rodí vlkodlak

Bílá pláň, pokrytá čerstvě napadaným sněhem, vyvolává v lidské duši klid a mír. Je zima, listnaté stromy dávno svlékly svůj šat. Mrazu čelí jen holými větvemi, zatímco mízu stáhly ke kořenům.

3.1.2021 v 22:05 | Karma: 11,19 | Přečteno: 283x | Diskuse| Poezie a próza

Stanislav Salvet

Hledání nadpozemské inteligence

Odpověď na životní výzvy: Je třeba k nim přistupovat opatrně a uvážlivě. Rozjíždět se pomalu a s rozvahou. Nepřepálit start, ať zbude hodně sil do cílové rovinky.

17.12.2018 v 13:04 | Karma: 11,07 | Přečteno: 261x | Diskuse| Poezie a próza

Stanislav Salvet

Oféliin hrob

Hamlet není jen o Hamletovi, příběh Ofélie je snad ještě dojímavější. To se pak verše z rozechvělé duše jen sypou...

7.11.2017 v 8:33 | Karma: 11,68 | Přečteno: 343x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ukrajinci dočasně stahují tanky Abrams. Jsou zranitelné při nasazení dronů

26. dubna 2024  8:01

Ukrajina dočasně stáhla z boje americké tanky Abrams M1A1, které se ukázaly být zranitelné při...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 154
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 902x
Vždycky mě zajímalo kdo jsme, odkud přicházíme, jak funguje náš svět. Někdo si luští sudoku, já si luštím vesmír. Snažím se najít pravdu, nebo alespoň svůj názor.