Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dědicům Duchampovým

Marcel Duchamp (1887-1968) zkoušel trochu psát, ale hlavně malovat. Byla nová doba, právě začínalo 20. století. Celá Evropa se měnila. Padaly staré monarchie, přicházela nová éra. Všichni se chtěli distancovat od starých prohnilých časů. Všichni chtěli být moderní, protože kdo nebyl moderní, jakoby by nebyl. V umění to platilo dvojnásob. Moderní byly hlavně -ismy. Tak například kubismus, dadismus, futurismus atd. Marcel Duchamp, chtěl-li být slavný a respektovaný malíř, musel být chtě nechtě moderní. A co čert nechtěl, jeho dva starší bratři, Gaston a Raymond, už slavní a respektovaní byli. Zejména ke Gastonovi alá Jacques Villonovi vzhlížel jako k zářivé hvězdě. Chtěl být jako on. Aby se mu vyrovnal, tak namaloval schody. Přesněji řečeno studii schodů ve čtyřrozměrné iluzi. Akt sestupující ze schodů(1911). Jeho Aktu ale z počátku pšenka příliš nekvetla. Byl odmítnut prestižním Salónem nezávislých. Ani když ho předělal a vznikl tak Akt sestupující ze schodů II(1913), neuspěl. Kdo ví co se stalo? Možná jen ten nepatřičný název. Slovutní páni kurátoři si možná mysleli, že si Duchamp dělá z kubismu legraci. Kdo ví?

 

Nesmírně ho ten neúspěch ranil. Skoro to vzdal. „Byl jsem hotov se světem umělců, hotov!“ přiznává v jednom z pozdějších rozhovorů.
,, Řekl jsem si, ať jdou k čertu, a nikoho z nich jsem už nechtěl vidět. Uvědomil jsem si, že moje cíle jsou odlišné od jejich.“

A tak na svou šanci musel čekat další čtyři roky. Přestal malovat. Začal vytvářet plastiky. Šíleně moderní plastiky. Třeba obrácené přední kolo bicyklu zaražené do sesle(1915). Dílko, které už moderní opravdu bylo. Mnohem, mnohem modernější, než si představoval ve svých snech. Nevědomky tím položil základní kámen pro celou jednu frakci moderního umění, která se na výtvarném nebi v hojném počtu vyskytuje dodnes. Jsou to tak zvané ,,ready-made plastiky".

Marcel Duchamp se konečně se dostal do širšího uměleckého podvědomí. Dokonce si ho všimli i v Americe. Nabídli mu členství ve Společnosti Nezávislých umělců, sídlící v New Yorku. Neváhal ani na minutku. Nabídku přijal a záhy se do New Yorku odstěhoval. Roku 1917 společnost měla uspořádat výroční výstavu a on, jakožto jeden z jejích členů měl právo zde vystavovat.

To byla ta šance, na kterou čekal.

Jenže, co se nestalo. Nechtěl to podcenit. Tolik chtěl svou šanci chytit za pačesy, že nakonec nevymyslel nic. Dosedla na něj tvůrčí krizi. Měl okno. Obludné, obrovské okno dusivě se dmoucí přes celou jeho mysl. Nic nevymyslel. A když už přece jen vydoloval z hlubin svého tvůrčího potenciálu nějaky nápad, nepřipadal mu dost dobré. Nic, s čím by mohl jít s kůží na trh. Zkoušel třeba natřít na modro lebku buvola, obléci petrolejku do podprsenky, aby vzápětí takové hovadiny zavrhl. Takové nápady mu nepřipadaly dost převratné, ani estetické a v neposlední řadě byly málo moderní.

Čas ho tlačil....

Večer před nejzazším možným termínem odevzdání dílka kurátorovi výstavy se psychicky zhroutil. Čekal na tuhle šanci deset let a nakonec nebyl schopen vytvořit nic. Jeho umělecká kariéra se zdála být u konce. Zítra abdikuje na členství ve společnosti a půjde třeba prodávat boty, nebo hrát šachy. Nikdy moc neholdoval alkoholu, ale dneska se potřeboval opít. Koupil si láhev burbounu a hodlal v ní utopit své umělecké ambice a hlavně zapomenout. Když ji ztrestal, v bujaré náladě se šel ještě dorazit do Moodyho baru, naproti přes ulici. Tam vypil ještě několik panáků. Pak se mu udělalo zle. Opravdu zle, jeho tělo nebylo navyklé zpracovávat na tak obrovské dávky etanolu. Žaludek jako na vodě, kvapně odešel na toaletu. Několikrát se vyzvracel do pisoáru. Pak se svalil na zem a usnul....

Ráno ho tam našla uklízečka Madlenka, která tam chodila uklízet, aby si něco přivydělala ke studiu. Brunetka s nevinným výrazem a bujarým poprsím. Když po něm dklízela tu spoušť, právě vycházelo slunce a paprsky dopadajícími skrz malé záchodové okénko jí hladilo v havraních vlasech, jako by jí chtělo konejšit.

Když se Marcel Duchamp probral ze svého delirického spánku, stála skloněna před ním, bylo jí vidět hodně hluboko do výstřihu. Bujaré poprsí se lehce vzdouvalo do rytmu, když se Madlenka koštětem přičinlivě kolébala sem a tam. Ještě než kocovina praštila Marcela palicí přes hlavu, ještě než se úplně probral byl obdařen vnuknutím takřka geniálním. Zdálo se mu, že vidí samotnou bohyni Můzu, která ho přišla probrat z jeho letargie. Nadzvedl hlavu, spatřil řadu pisoárů a bylo rozhodnuto. Šťastně jeden z nich vyrval ze zdi, byl to ten jeho slavný, právě čerstvě vypulírovaný Madlenkou a radostně si jej odnesl do ateliéru. Zbývalo ze strany mušle dopsat umělecký pseudonym R. Mutt a datum 1917.

Konečně měl svůj exponát pro výstavu Společnosti nezávislých umělců.

Fontána (anglicky Fountain) v poetičtějším překladu též Studánka, spatřila světlo světa. V průběhu dvacátého století se stala nejsilnějším symbolem moderního umění. Věc, která byla původně určena k jiným účelům dodnes v galeriích konkuruje ušlechtilým obrazům a sochám. Její vliv vnímáme i po šestadevadesáti letech. V roce 2004 byla u příležitosti udělení Turnerovy ceny pro nejlepší mladé britské umělce vyhlášena nejvlivnějším uměleckým dílem dvacátého století. Shodlo se na tom přes pětset předních uměleckých teoretiků a profesionálních kurátorů.

Dějinný vývoj dal nakonec Francouzi Duchampovi za pravdu. Dvě světové války, nacismus, komunismus, studená válka. Západní civilizace ve 20.století prodělala největší krizi za celou svou historii. Na všech frontách, v každém, i v tom nejzapadlejším koutě Evropy. Kdy jindy by bylo lze zvolat: ,,Jsme v hajzlu!“ a toto motto se geniálnímu Duchampovi jeho Fontánou povedlo umělecky vyjádřit naprosto vyčerpávajícím ba přímo prorockým způsobem.

zdroje: Reflex-Petr Wolf: Duchampův Oheň; wikipedia

Autor: Stanislav Salvet | neděle 17.3.2013 15:26 | karma článku: 8,27 | přečteno: 325x
  • Další články autora

Stanislav Salvet

Zavřeli hospodu

Je to tragédie. Už tomu bude skoro rok. Rok, který nám přinesl tak málo radosti. Rok života, který nám nikdo nevrátí...

25.2.2021 v 21:28 | Karma: 11,67 | Přečteno: 557x | Diskuse| Poezie a próza

Stanislav Salvet

Dívka ze snu

S neznámou dívkou u kiosku na pláži. Rozkošné kulaté stolečky se slunečníkem. Popíjíme brčkem drink ze skleničky s hodně širokým lemem a hodně vysokou stopkou. Taky se slunečníkem.Tlemíme se na sebe, švitoříme.

27.1.2021 v 16:01 | Karma: 9,42 | Přečteno: 283x | Diskuse| Věda

Stanislav Salvet

Jak se rodí vlkodlak

Bílá pláň, pokrytá čerstvě napadaným sněhem, vyvolává v lidské duši klid a mír. Je zima, listnaté stromy dávno svlékly svůj šat. Mrazu čelí jen holými větvemi, zatímco mízu stáhly ke kořenům.

3.1.2021 v 22:05 | Karma: 11,19 | Přečteno: 283x | Diskuse| Poezie a próza

Stanislav Salvet

Hledání nadpozemské inteligence

Odpověď na životní výzvy: Je třeba k nim přistupovat opatrně a uvážlivě. Rozjíždět se pomalu a s rozvahou. Nepřepálit start, ať zbude hodně sil do cílové rovinky.

17.12.2018 v 13:04 | Karma: 11,07 | Přečteno: 261x | Diskuse| Poezie a próza

Stanislav Salvet

Oféliin hrob

Hamlet není jen o Hamletovi, příběh Ofélie je snad ještě dojímavější. To se pak verše z rozechvělé duše jen sypou...

7.11.2017 v 8:33 | Karma: 11,68 | Přečteno: 343x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

  • Počet článků 154
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 902x
Vždycky mě zajímalo kdo jsme, odkud přicházíme, jak funguje náš svět. Někdo si luští sudoku, já si luštím vesmír. Snažím se najít pravdu, nebo alespoň svůj názor.